Blog

Felismerések és győzelmek

A szombathelyi sportvilágot, különösen a röplabdát szerető embereket hidegzuhanyként érte a hír tavaly nyáron, hogy a korábban Extraligában szereplő csapat visszalép. Sőt, pénzügyi okok miatt csak két osztállyal lejjebb, az NB II-ben folytathatták a játékot a lányok, zömében 17-20 évesekből álló csapattal. Megkezdődött a kemény munka Mucsi Péter vezetőedző irányításával, és az eredmények se maradtak el (az élen állnak, és bejutottak a rájátszásba). Jelenleg ezek a csodálatos, nagyszerű fiatal sportolók tartják életben a szombathelyi női röplabda lángját. Remélve, hogy idővel visszatérhetnek az őket megillető helyre. A csapat és a sportág népszerűségét mutatja, hogy a Hungary Sport  által közvetett mérkőzéseiket kb. 600 néző követi nyomon. Péter az „Emberekkel való bánásmód és kommunikáció a sportban” c. edzőképzésünk részese volt, majd megszületett az ötlet, hogy elindítjuk az SDC csapatfejlesztő programot (Sportsdiscourses) a lehetőségek szerinti tartalommal (a játékosok egyéni felmérése, 3 órás közös workshop). A workshopot megelőzően egy fájó hazai vereséget szenvedett a csapat, majd a következő fordulókban ellenállhatatlanná váltak. Volt-e ehhez bármely köze az SDC programunknak? Ennek (is) jártunk utána Mucsi Péter vezetőedzővel egy ZOOM interjúban, és egy kérdőíves felmérésben a lányok is megoszthatták tapasztalataikat.

Élmények, tapasztalatok, felismerések

A csapattal és a vezetőedzővel megtartott workshopon nagyon pozitív élményeket szereztek a lányok. Az önbizalmuk, önértékelésük, önismeretük erősödött, tudatosabbá váltak a viselkedési jegyeik, megismerték a többiek stílusát is.

Voltak meglepetések is bőven a csapattársaimmal kapcsolatban és saját magammal kapcsolatban is, bár szerintem a kitöltés óta a sportos stílusom változott domináns irányba.

A COVID okozta bizonytalanság az iskolában is kihívás elé állította őket, és az edzést, versenyzést is nagy küzdelemmel lehetett fenntartani. A járvány árnyékában zajló csapatépítés folyamatában is fontos mérföldkő volt, közelebb kerültek egymáshoz, minőségi időt töltöttek együtt.  Az önismereti felismeréseken túl a nehéz helyzetek kezelésére is kaptak recepteket, és az egymáshoz való alkalmazkodás igénye és módja is világossá vált.

Riportok és külső megfigyelők

A program alapját az SDC magyar nyelvű sportolói és edzői tesztjeinek kitöltése jelentette. Az online kérdőívek kitöltése után minden résztvevő megkapta a saját, személyre szóló riportját. Ezek értelmezésében is segítséget nyújtottunk. A riportból mindenki azt vette ki magának, amit fontosnak tartott. A teljesség igénye nélkül a riportokat elolvasva az alábbi következtetéseket fogalmaztak meg maguknak a játékosok: - megtanultam belőle, hogy kommunikáljak a többiekkel, - hogy legyek határozottabb a jövőben, - egy hiba miatt ne adjam fel, lépjek túl rajta, - fókuszáljak jobban az edzésmunkára, feladatokra, mivel kapcsolatorientált vagyok alapvetően, - sokkal türelmesebbnek kell lennem magammal szemben, hogy jobban tudjak teljesíteni, valamint, hogy el kell fogadni azt, hogy mindenki egy egyéniség és ne akarjunk megváltoztatni senkit, - a megnyilvánulásaimon kell változtatni.

 „ Azt tanultam belőle, hogy mindenki más, ki kell alakítani mindenkivel egy olyan viszonyt, amiben ő, vagy ők is, és én is profitálni tudjunk.

Igen, talán az, hogy kreatív személyiségtípus vagyok és merjem ezt az énemet bátran alkalmazni a pályán mind edzéseken és meccseken is egyaránt.

A modellnek nem célja a négy stílus valamelyikébe beskatulyázni bárkit is, épp az a cél, hogy a saját stílus (amely leggyakrabban két vagy három színből is állhat, de ezek erőssége és a kombináció fajtája határozza meg a viselkedést) megismerése után rugalmasan tudjon ebben az 50 éve alkalmazott modellben mozogni. Alkalmazkodjon másokhoz, és a saját életében jelentkező szituációkhoz, amely tudatos jelenléttel, gyakorlással sajátítható el. 

Alaposabban áttanulmányoztam azt a részt, ahol leírja, hogy hogyan kell a különböző stílusú játékosokkal kommunikálni. Próbálom alkalmazni, de bevallom, néha nehéz elvonatkoztatnom attól, hogy mással szembe ne magamból induljak ki.

A riport rendszer korlátlan és ingyenes lehetőséget biztosít 360 fokos értékelésre, azaz a kitöltő megkérdezheti családtagjait, csapattársait, edzőit, barátait, hogy értékeljék a viselkedését (teszt kitöltéssel és szöveges megjegyzésekkel), ezáltal is értékes információkat adva az önismeret mélyítéséhez.

 „A többi kitöltőtől sok pozitív visszajelzést kaptam és csak erősítettek abban, hogy merjek határozottabb lenni illetve a sportban legyek magammal elfogadóbb hiszen hibázni emberi dolog.

Hogy mások segítségét jobban befogadjam és ne csak a saját fejem után menjek.

Feltűnt, hogy többen hiányolják belőlem a határozottságot és a döntéshozatal felelősségének vállalását (itt főleg a családomra, nagyon közeli barátokra gondolok). Ezeken igyekszem dolgozni, illetve örültem, hogy sokan értékelik az őszinteségem és segítőkészségem.

Önmagad megértése

Többeknek szó szerint fellélegzést nyújtott a workshop, mivel rájöhettek, hogy amit ők negatívnak gondoltak magukról, az teljesen normális, sőt a csapaton belül különös értéke van. Mindenki úgy jó, ahogy van. Amennyiben van önreflexiós képessége egy embernek, jól tudja hasznosítani a másoktól kapott véleményeket, de az is teljesen normális, ha valaki tart ettől (leggyakrabban, azért mert azt gondoljuk, hogy a vélt, vagy valós hiányosságaink miatt kritika ér minket, és az nem szeretjük).

 „ Olvasva a sok építő kritikát rájöttem, hogy milyen irányban kell kezdenem a változást, hogy jobb lehessek a sportban és magánéletemben egyaránt."

Nem fog menni egyik pillanatról a másikra, de nem baj, próbálom fejben elrendezni a dolgokat.

 „Próbálok jobban odafigyelni a feladatokra, úgy hogy közbe megmaradjon a jó kedvem is.

  „Segített, úgy gondolom, próbálok türelmes és magabiztos lenni nem csak a pályán, hanem a való életben is.

Észlelt változások a csapaton belül

A kérdőívre adott válaszok alapján a program egyik legnagyobb hatása a csapaton belüli megértés, összhang, csapat kémia területén történt. Megnyíltak korábban zárt kommunikációs csatornák, többet beszélgetnek egymással a lányok a pályán és az öltözőben is. Közvetlenebb lett a kapcsolat, amely haszna a pályán is megmutatkozik. Nyíltabban felvetik a félreértéseket, próbálják azonnal megoldani a konfliktushelyzeteket. Elfogadóbban közelítik meg a többiek reakcióit, még ha az egy domináns cselekedet is, mert értik az eredőjét.

 „Szerintem az eredményeken is látszik, hogy jót tett nekünk ez a program, segítjük egymást, mindenki úgy próbál hozzáállni a másikhoz, ahogy tud. A program hatására egy elvesztett meccs után egyből nyertük a következőt, és ez hatalmas lendületet adott a csapatnak.

 „A program utáni hetekben többen észrevettünk egy pozitív változást a csapatban, még összetartóbbak, kitartóbbak és harcosabbak voltunk.

 „Sokszor feljön a DISC, mint téma a lányok között, szerintem rájöttünk, hogy nem mindenki egyforma, vannak harsányabb és visszahúzódóbb társaink, akik mind a maguk módján hozzáteszik a részüket a közösségünk építéséhez, céljaink eléréséhez. Péter is látja az igyekezetet rajtunk, éreztem rajta többször, hogy adott szituációkban máshogy kezel minket, mint egyéneket.

Hogyan tovább? Célok - "Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart"

A fejlesztési célok megfogalmazása fontos lépése a program hasznosulásának, hiszen maga a felmérés a diagnózishoz járul hozzá, de a tartós változáshoz szükséges a célok kijelölése, elköteleződés, és nehezebb ügyek esetén sport coach, vagy sportpszichológus általi támogatás is. A célok között a mentális állóképesség különböző területei, összetevői jelentek meg, amelyre hamarosan új programot indítunk (UCanWin). Lássuk a célokat: komfortzóna tágítás (ez különösen az introvertált kék, zöld típusnak fontos, mivel nekik a meglévő keretek, bevált módszerek, stabilitás fontos, de fejlődés ezen a zónán kívül történik), hibakezelés, az empátia, a kitartás, magabiztosság, céltudatosság, pontosság fejlesztése, a nyitottabb hozzáállás, nagyobb elszántság, bevállalósnak lenni bizonyos helyzetekben, jobban kezelni a stresszt, a nyomást.

 „Most már tudom, hogy kihez milyen hangsúllyal, türelemmel kell fordulnom ha valamit megbeszélnénk. Bizonyos helyzetekben belegondolom magam mások álláspontjába, hogy mit érezhetnek és próbálok segíteni.

Eddig sokszor türelmetlen voltam, ami erősen befolyásolta a játékomat. Könnyen ideges lettem és szomorú, ha nem ment valami. Ma már azt veszem észre magamon, hogy sokkal nyugodtabb lettem, nem vagyok már türelmetlen. Ha valamikor a türelmetlenség előjön, akkor mindig erre a célra gondolok, és így elmúlik egy idő után.

Határozottabb lettem néhány játékelemben, edzéseken inkább bevállalom a hibákat annak érdekében, hogy kitoljam, élesebben lássam a teljesítményem határait.

Edzőkkel való kapcsolat

A Kanadai Olimpiai Bizottság Pekingi Olimpia utáni felmérése, és azóta több nemzetközi kutatás is megerősítette, hogy a sikeres sportolói teljesítmény legfontosabb összetevője a jó edző-sportoló viszony (második a jó sportolói önismeret, harmadik pedig az edzéskörülmények). A program ezen a területen is jelentős előrelépéseket tett, amelyet a kérdőíves válaszok visszaigazoltak.

A játékosok a program hatására szorosabbnak érzik a kapcsolatot az edzőkkel, megváltozott a viszony, úgy érzik, hogy jobban figyelnek rájuk egyénileg, ezáltal jobban meg is értik egymást. Kölcsönös nyitás történt az edzők és játékosok részéről. Mivel a lányok is megismerték az edzők stílusát, a kritikát is másként fogadják tőlük. Az egyéni motivációkat is jobban megtalálják az edzők, kit miben kell segíteni, támogatni. Fennálló konfliktus rendezéséhez is hozzájárult a program.

 „Az edzőmmel nemrégiben volt egy kisebb nézeteltérésünk, majd a DISC-em elolvasása után éreztem, hogy másképp viszonyul hozzám és ez jól esett.

 A program a vezetőedző szemével

Az interjú a Sportdiskurzusok Youtube-sorozatban jelent meg. 23 perc mélypontokról, célokról, törekvésekről, lelkesedésről, emberi kapcsolatokról, fejlődésről, edzői hozzáállásról, röplabdáról.

Női röplabda NB II Nyugat `B` csoport aktuális tabella

 

 

Hajrá Hali női röplabda!

Hollósi Szabolcs mentáltréner

E-mail: hollosisz@kecselmeny.hu, telefon: + 36 30 2277559 (Viber, WhatsApp is)

Honlap: www.sportsdiscourses.com

Megosztás

Rólam mondták

„A legőszintébben írom, hogy elnökséged regnálása alatt nagyon magasra tetted a mércét, nincs könnyű helyzetben, aki utánad jön! Egészen biztos lehetsz benne, hogy részed van abban, ahogy én ebben a csoportban kezdek kiteljesedni. Kiváló vezető vagy, voltál.”

Jankovics László Bence, cégvezető BNI tag

„Nagyon köszönöm a segítséget, azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a munkádnak felbecsülhetetlen értéke van, és nagyon köszönöm a magam és a klub nevében is, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtottál, nyújtasz.”

Szántó Erzsébet, klubmenedzser

Haladás VSE

„Köszönjük szépen, és gratulálunk neked is a kupagyőzelemhez! Sokat segítettél a csapatnak és nekem is.”

Juan Ramón Calvo Rodríguez vezetőedző

Haladás futsal

„DISC - amit már az iskolákban is tanítani kellene... A módszer hatékonysága mellett Szabolcs könnyed, figyelmes, részletes és céltudatos (színes :) ) stílusa minden szín képviselőjét magával ragadja és az önismeret felé kormányozza. Köszönöm az élményt! :)”

Galambos Szilvia coach, szervezetfejlesztő

„Örülök, hogy a cég teljes vezetői csapata részt vett a programon, mert rajtunk múlik a munkatársaink megtartása. Segítettél abban, hogy jobban megértsük a számunkra nehezen mérhető emberi tényezőt. Hasznos volt, rólunk, egymásról szólt, folytatjuk a tanulást!”

Molnár Ágota ügyvezető

Gartner Intertrans

"Az egyik leghasznosabb képzést tartottad nekünk tavaly januárban! Nagyon köszönjük Neked! Minden értékesítőt ki kellene ebből képezni, sokkal jobb és etikusabb lenne az üzleti élet!"

Tóth Csaba, értékesítési vezető

Mapei Kft

"Két éve februárban megtartott tréninged, és elemzéseid nagyban segítették a cégen belüli konfliktusok feloldását, a csapatmunka, és a kommunikáció javulását! Nagyon köszönjük! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"

Hajgató Szilveszter, ügyvezető

NBA Biztosítási Tanácsadó Kft.

„Érdekesnek találtam, hogy pár kérdésből meg tudják határozni pontosan, hogy milyen a személyiségem. Tetszett, mert megerősítette a magamról alkotott véleményemet/ elképzelésemet, hogy milyen is a személyiségem. Pályaválasztás előtt ez nagyon jól jött, megerősített abban is, hogy jó úton járok. És azt is hasznosnak találom, hogy a személyiségem fejlesztésére is kaptam könyveket, pont erre volt szükségem.”

Fekete Fruzsina NLG 11. évfolyamos diák

véleménye a DISC-BM alapú pályaválasztási tanácsadásról

"A 17 éves lányom pályaválasztás előtt áll. Mivel teljesen különböző személyiségűek vagyunk (amit a DISC elemzés is bizonyított), nehéz volt megértenem a motivációit, amikor elmondta, milyen pályát választana. Most, hogy elolvastam a DISC és BM elemzését - ami részletesen bemutatja személyiségének erősségeit, a belső motivációit, és szakterületeket is javasol -, kiderült, hogy ő sokkal tisztábban látja magát, így megerősítést kaptunk mi, szülők is, hogy jó az irány, ami felé tart. Az elemzés rengeteget segít, hogy a fiatalok a személyiségüknek megfelelő hivatást válasszanak, amiben aztán jól érzik magukat."

Baranyai Eszter

Fruzsina édesanyja