Blog

Új magasságokban a csapatépítés

Rendhagyó csapatépítő workshopot tartottunk a Haladás futsalosaival Bokor Zsolt sportigazgató felkérésére még 2019 májusában. A játékosok és Sziffer András, az akkori vezetőedző megismerhették a DISC viselkedési stílus modell sportbeli alkalmazását. A program pozitív hatása a bajnoki menetelésben is éreztette a hatását (a Halit csak a Berettyó tudta nagy nehezen megállítani a tavalyi döntőben).

2019 nyarán Juanra Calvo Rodriguez személyében új vezetőedző és további játékosok is érkeztek a csapathoz, akikkel hasonló lendülettel folytattuk a programot. Októberben elkészültek az edzők és a játékosok sportolói nyelven megfogalmazott DISC riportjai (CoachDISC, AthleteDISC), a közeljövőben pedig egy még izgalmasabb rész vár rájuk: a riportokban szereplő információk feldolgozásában, hasznosításában szeretnénk segíteni a csapatnak, valamint a mentális állóképesség továbbfejlesztése is a célok között van. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük az érintetteket.

Sziffer András másodedző: - Megértőbb és elfogadóbb lettem, jobb, megfontoltabb döntéseket hozok, és tudatosabban keresem az alternatívákat a problémák megoldására. Azt tapasztalom tehát, hogy máris hasznosítom a DISC program eredményeit. Ez fejlődés számomra, mert korábban sokszor hirtelen és hevesen döntöttem, amiből persze károm származott. A DISC viselkedési profilokat megismerve világosabbá vált, hogy kitől mire számíthatok, és hogy amit tesz, azt miért teszi. Még azoknál is alkalmazom, akik nem vettek részt a programban, például az utánpótlás játékosoknál! Az az egyéni munka is hasznos, amit Hollósi Szabolcs, az ausztrál Athlete Assessments tanácsadója javasolt, ugyanis a játékosok önismereti munkája feltárja erősségeiket és gyengeségeiket, előrelépnek önmaguk és egymás elfogadásában. Közvetlenebb lett a játékosok közötti kapcsolat, jobban megnyíltak egymás felé. A DISC ismerete óta egymás hibáira is másként tekintenek, elfogadóbbak, és igyekeznek segíteni egymásnak.

Juanra Calvo Rodriguez vezetőedző: - Abban segített nekem a „DISC értéktudatos sportcsapat” program, hogy jobban megismertem magam, a stábtagokat és a játékosokat. A sikeres csapatműködéshez rendkívül fontos, hogy a tagok megértsék: miként működik a másik, mit tart fontosnak, és így a konfliktusok is megelőzhetőek. A legtöbb edzőnek világos elképzelése van arról, hogy mit kellene játszaniuk csapatszinten, de egyénileg már kevesebb figyelmet fordítanak a játékosokra. Ez viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a csapat a maximumot nyújtsa. A riportom által megerősítést nyert, hogy feladatközpontú vagyok, elsődlegesen a kihívások, az eredmények érdekelnek, de a csapatban vannak olyan játékosok, akiknek a csapaton belüli harmónia, a jó hangulat, a biztonság, a kellő mennyiségű és minőségű kommunikáció az elsődleges. Alkalmazkodnom kellett hozzájuk, nyitottabbá kellett válnom, hogy ki tudjam hozni belőlük a legtöbbet.

Horváth Péter csapatkapitány: - Mindhárom oldalon, edzőknél, csapatnál és magamnál egyaránt látok változást. Úgy tapasztalom, hogy az edzők már jobban figyelik a játékosok személyiségét. Nemcsak csapatban gondolkodnak, hanem számít az egyén beállítottsága is. Személyre szabott beszélgetések zajlanak a játékosokkal, amióta szembesültek azzal, hogy mindenki más helyet, szerepet tölt be a csapatnál, más-más színbe tartozik, és különböző értéket képvisel. A csapatnál az öltözőben is észrevehető, hogy kinek milyen a besorolt jelleme, és figyelünk is ezekre. Már poén szinten is eszükbe jut, hogy ki a vezéregyéniség, ki vállalja a döntéseket, ki csapatember, és a konfliktusok során is egyértelmű már, hogy ki miért és hogyan szól a másikhoz. Így nincs sértődés vagy harag, szerintem ebben vehető észre leginkább a hatás. Magamon azt a hatást tapasztaltam, hogy az önértékelésem változott. Sok új tulajdonságomat megismertem, és több, már ismert jellemvonásommal kapcsolatban megerősítést kaptam. Hasznos tagja vagyok, lehetek a csapatunknak, erősíteni tudom az egységet, és én is ki tudom venni a részem a győzelmekből. Hasznos volt a közös munka! A DISC egy pluszt nyújt a sikerekhez, segít és beletesz a győzelmekbe szerintem kb. 15-20%-ot. Várjuk a folytatást!

Milos Simic, a csapat szerb válogatott játékosa: - Az volt számomra a legfontosabb, hogy jobban megértettem a saját erősségeimet, és azokat a helyzeteket is, amikor változtatnom kell a viselkedésemen. A közös foglalkozásokon szembesültem vele, hogy mindannyian mások vagyunk, és így formálunk egy csapatot, amelyen belül tisztelnünk kell egymás egyéniségét. A felismeréseket követően az is tudatosabbá vált, hogy miként tudunk egymásnak segíteni, egymás gyengeségeit kiküszöbölni akár saját példamutatással.

 

Megosztás

Rólam mondták

„A legőszintébben írom, hogy elnökséged regnálása alatt nagyon magasra tetted a mércét, nincs könnyű helyzetben, aki utánad jön! Egészen biztos lehetsz benne, hogy részed van abban, ahogy én ebben a csoportban kezdek kiteljesedni. Kiváló vezető vagy, voltál.”

Jankovics László Bence, cégvezető BNI tag

„Nagyon köszönöm a segítséget, azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a munkádnak felbecsülhetetlen értéke van, és nagyon köszönöm a magam és a klub nevében is, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtottál, nyújtasz.”

Szántó Erzsébet, klubmenedzser

Haladás VSE

„Köszönjük szépen, és gratulálunk neked is a kupagyőzelemhez! Sokat segítettél a csapatnak és nekem is.”

Juan Ramón Calvo Rodríguez vezetőedző

Haladás futsal

„DISC - amit már az iskolákban is tanítani kellene... A módszer hatékonysága mellett Szabolcs könnyed, figyelmes, részletes és céltudatos (színes :) ) stílusa minden szín képviselőjét magával ragadja és az önismeret felé kormányozza. Köszönöm az élményt! :)”

Galambos Szilvia coach, szervezetfejlesztő

„Örülök, hogy a cég teljes vezetői csapata részt vett a programon, mert rajtunk múlik a munkatársaink megtartása. Segítettél abban, hogy jobban megértsük a számunkra nehezen mérhető emberi tényezőt. Hasznos volt, rólunk, egymásról szólt, folytatjuk a tanulást!”

Molnár Ágota ügyvezető

Gartner Intertrans

"Az egyik leghasznosabb képzést tartottad nekünk tavaly januárban! Nagyon köszönjük Neked! Minden értékesítőt ki kellene ebből képezni, sokkal jobb és etikusabb lenne az üzleti élet!"

Tóth Csaba, értékesítési vezető

Mapei Kft

"Két éve februárban megtartott tréninged, és elemzéseid nagyban segítették a cégen belüli konfliktusok feloldását, a csapatmunka, és a kommunikáció javulását! Nagyon köszönjük! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"

Hajgató Szilveszter, ügyvezető

NBA Biztosítási Tanácsadó Kft.

„Érdekesnek találtam, hogy pár kérdésből meg tudják határozni pontosan, hogy milyen a személyiségem. Tetszett, mert megerősítette a magamról alkotott véleményemet/ elképzelésemet, hogy milyen is a személyiségem. Pályaválasztás előtt ez nagyon jól jött, megerősített abban is, hogy jó úton járok. És azt is hasznosnak találom, hogy a személyiségem fejlesztésére is kaptam könyveket, pont erre volt szükségem.”

Fekete Fruzsina NLG 11. évfolyamos diák

véleménye a DISC-BM alapú pályaválasztási tanácsadásról

"A 17 éves lányom pályaválasztás előtt áll. Mivel teljesen különböző személyiségűek vagyunk (amit a DISC elemzés is bizonyított), nehéz volt megértenem a motivációit, amikor elmondta, milyen pályát választana. Most, hogy elolvastam a DISC és BM elemzését - ami részletesen bemutatja személyiségének erősségeit, a belső motivációit, és szakterületeket is javasol -, kiderült, hogy ő sokkal tisztábban látja magát, így megerősítést kaptunk mi, szülők is, hogy jó az irány, ami felé tart. Az elemzés rengeteget segít, hogy a fiatalok a személyiségüknek megfelelő hivatást válasszanak, amiben aztán jól érzik magukat."

Baranyai Eszter

Fruzsina édesanyja