Blog

Önismeret és teljesítmény: Az MTQ modell szerepe a személyes és szakmai fejlődésben

Az MTQ (Mental Toughness Questionnaire) modell, amelyet Peter Clough és Doug Strycharczyk definiáltak, a mentális állóképességet úgy írja le, mint „olyan személyiségvonást, amely részben meghatározza az egyének reakcióját stresszorok és nyomás jelenlétében, illetve ha kihívásokkal találják szembe magukat... függetlenül az aktuális helyzettől.” (Clough & Strycharczyk, 2011). 🧠 Ez a modell négy fő dimenzióra épül, amelyeket további alskálák részleteznek, így biztosítva a mélyebb önismeret és hatékony fejlesztés lehetőségét. 

Kontroll 

Érzelmi kontroll: Ez a skála azt méri, hogy mennyire képes egy személy kezelni az érzelmeit, például a szorongást, és mennyire mutatja meg az érzéseit mások előtt. Például egy cégvezető, aki hatékonyan kezeli a munkahelyi stresszt és konfliktusokat, és higgadt marad a nehéz helyzetekben is, vagy egy tanár, aki nyugalmat és türelmet mutat még a legnehezebb osztályteremben is. 

Helyzetek feletti kontroll:  Ez azt méri, hogy egy személy mennyire érzi úgy, hogy kézben tartja az életét és döntéseit, beleértve azt is, hogy mennyire hiszi, hogy befolyásolni tudja a körülötte zajló eseményeket. Például egy vállalkozó, aki bár számos akadállyal néz szembe, mégis úgy érzi, képes befolyásolni a vállalkozása sorsát. 

Elkötelezettség 

Célorientáltság:  Ez a skála azt vizsgálja, hogy egy személy mennyire tűz ki szívesen célokat, és képes-e vizualizálni a sikert, ami motiváló erő számára. Például egy maratoni futó, aki részletes edzéstervet készít a következő versenyére, és folyamatosan a céljára összpontosít, vagy egy vállalkozó, aki látványos üzleti célokat tűz ki, és pontosan elképzeli, hogyan fogja elérni ezeket, beleértve az üzleti növekedést és piaci terjeszkedést. 

Eredményorientáltság:  Ez a skála azt méri, mennyire tartja fontosnak valaki a vállalásai teljesítését, és hogy mennyire törekszik az eredmények elérésére. Például egy értékesítő, aki minden erőfeszítését annak szenteli, hogy elérje a havi eladási céljait, vagy egy diák, aki kitartóan készül egy fontos vizsgájára.

Kihívás 

Kockázatorientáltság:  Ez a skála azt méri, mennyire nyitott valaki a változásokra és az új élményekre, és mennyire képes kockázatokat vállalni. Például egy startup alapítója, aki a változó piaci körülményeket és kihívásokat lehetőségként kezeli. 

Tanulásorientáltság:  Ez a skála azt vizsgálja, hogy mennyire látja valaki az események minden kimenetelét pozitívnak, és hogy mennyire képes tanulni a kudarcokból is. Például egy vállalati tréner, aki a hibáiból is tanul, és folyamatosan fejleszti a képzési módszereit. 

Magabiztosság 

Saját képességekbe vetett hit: 💪 Ez a skála azt méri, hogy valaki mennyire hisz a saját képességeiben, és mennyire függ külső megerősítésektől. Például egy diák, aki bízik a saját tudásában egy fontos vizsgán, vagy egy beteg, aki bizalommal áll a gyógyulási folyamattal szemben. 

Interperszonális magabiztosság: 👥 Ez azt méri, hogy mennyire képes valaki asszertíven viselkedni társas helyzetekben, és hogy mennyire érzi magát kényelmesen másokkal való interakció során. Például egy tárgyaló, aki magabiztosan és hatékonyan kommunikál a nemzetközi partnerekkel, és így sikeres üzleti megállapodásokat köt.


 
A modell használata során az önismeret kiemelt szerepet kap. Nemcsak a mentális állóképesség fejlesztését támogatja, hanem segít felismerni saját erősségeinket és fejlesztésre szoruló területeinket is. Fontos megérteni, hogy a magas és alacsony pontszámot elérők egyaránt sikeres életet élhetnek, hiszen a siker sokszínű és személyre szabott🌈.

A modell az önismeret fejlesztésével segít megérteni, hogy a különböző pontszámokkal rendelkező személyek hogyan alkalmazkodnak és reagálnak különböző helyzetekre🧭. 
Segítségével az emberek nemcsak jobban tudnak megbirkózni a kihívásokkal és stresszel, hanem felfedezhetik saját egyedi képességeiket és erőforrásaikat is, ami lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben kiaknázzák potenciáljukat és sikeres életet éljenek. 🚀 

Segít az embereknek a stresszkezelésben, a teljesítmény javításában, és elősegíti a jóllétet 💆♂️, miközben támogatja az önismeretet és az önfejlesztést 📈. Alkalmazható a sportban 🏀, az üzleti életben 💼, az oktatásban 🎓, az egészségügyben 🏥, és a szociális szektorban is 👥, segítve az egyéneket és csapatokat a modern világ kihívásaiban🌍🤝. 

Az MTQ modell nemcsak elméleti keretet nyújt, hanem gyakorlati eszközöket is kínál a mindennapi élet és munka különböző területein való alkalmazásra. Az egyéni és szervezeti fejlődésre gyakorolt pozitív hatása miatt világszerte egyre több szakember fordul ehhez a modellhez a mentális állóképességük fejlesztéséhez. 🚀 

A modell segítségével a sportolók javíthatják teljesítményüket a versenyek során, az üzleti vezetők hatékonyabban kezelhetik a stresszt és a csapaton belüli kommunikációt, a tanárok és egészségügyi dolgozók jobban tudnak koncentrálni és kitartani nehéz helyzetekben, míg a szociális munkások hatékonyabban kezelhetik a társadalmi kihívásokat. 💪 

Az emberek nemcsak jobban tudnak megbirkózni a kihívásokkal, stresszel, nyomással, hanem aktívan alakíthatják a jövőjüket is. ✨ 

Ha részletesebben érdekel az MTQ modell alkalmazása vezetőként, vállalkozóként, intézményvezetőként, edzőként, sportolóként, magánemberként, vagy eszközhasználóvá szeretnél válni, hogy a módszert beépítsd a saját tréneri, coach, pszichológusi praxisodba, lépj velünk kapcsolatba. A modell mélyebb megértése és hatékony alkalmazása érdekében szívesen állunk rendelkezésére további információkkal és személyre szabott tanácsokkal💼🧠. 

Keress bátran az alábbi elérhetőségeken: E-mail: hollosisz@kecselmeny.hu Telefon: 06/30/2277559 

#aqrinternational #mentaltoughness 

Megosztás

Rólam mondták

„A legőszintébben írom, hogy elnökséged regnálása alatt nagyon magasra tetted a mércét, nincs könnyű helyzetben, aki utánad jön! Egészen biztos lehetsz benne, hogy részed van abban, ahogy én ebben a csoportban kezdek kiteljesedni. Kiváló vezető vagy, voltál.”

Jankovics László Bence, cégvezető BNI tag

„Nagyon köszönöm a segítséget, azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a munkádnak felbecsülhetetlen értéke van, és nagyon köszönöm a magam és a klub nevében is, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtottál, nyújtasz.”

Szántó Erzsébet, klubmenedzser

Haladás VSE

„Köszönjük szépen, és gratulálunk neked is a kupagyőzelemhez! Sokat segítettél a csapatnak és nekem is.”

Juan Ramón Calvo Rodríguez vezetőedző

Haladás futsal

„DISC - amit már az iskolákban is tanítani kellene... A módszer hatékonysága mellett Szabolcs könnyed, figyelmes, részletes és céltudatos (színes :) ) stílusa minden szín képviselőjét magával ragadja és az önismeret felé kormányozza. Köszönöm az élményt! :)”

Galambos Szilvia coach, szervezetfejlesztő

„Örülök, hogy a cég teljes vezetői csapata részt vett a programon, mert rajtunk múlik a munkatársaink megtartása. Segítettél abban, hogy jobban megértsük a számunkra nehezen mérhető emberi tényezőt. Hasznos volt, rólunk, egymásról szólt, folytatjuk a tanulást!”

Molnár Ágota ügyvezető

Gartner Intertrans

"Az egyik leghasznosabb képzést tartottad nekünk tavaly januárban! Nagyon köszönjük Neked! Minden értékesítőt ki kellene ebből képezni, sokkal jobb és etikusabb lenne az üzleti élet!"

Tóth Csaba, értékesítési vezető

Mapei Kft

"Két éve februárban megtartott tréninged, és elemzéseid nagyban segítették a cégen belüli konfliktusok feloldását, a csapatmunka, és a kommunikáció javulását! Nagyon köszönjük! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"

Hajgató Szilveszter, ügyvezető

NBA Biztosítási Tanácsadó Kft.

„Érdekesnek találtam, hogy pár kérdésből meg tudják határozni pontosan, hogy milyen a személyiségem. Tetszett, mert megerősítette a magamról alkotott véleményemet/ elképzelésemet, hogy milyen is a személyiségem. Pályaválasztás előtt ez nagyon jól jött, megerősített abban is, hogy jó úton járok. És azt is hasznosnak találom, hogy a személyiségem fejlesztésére is kaptam könyveket, pont erre volt szükségem.”

Fekete Fruzsina NLG 11. évfolyamos diák

véleménye a DISC-BM alapú pályaválasztási tanácsadásról

"A 17 éves lányom pályaválasztás előtt áll. Mivel teljesen különböző személyiségűek vagyunk (amit a DISC elemzés is bizonyított), nehéz volt megértenem a motivációit, amikor elmondta, milyen pályát választana. Most, hogy elolvastam a DISC és BM elemzését - ami részletesen bemutatja személyiségének erősségeit, a belső motivációit, és szakterületeket is javasol -, kiderült, hogy ő sokkal tisztábban látja magát, így megerősítést kaptunk mi, szülők is, hogy jó az irány, ami felé tart. Az elemzés rengeteget segít, hogy a fiatalok a személyiségüknek megfelelő hivatást válasszanak, amiben aztán jól érzik magukat."

Baranyai Eszter

Fruzsina édesanyja